Välj en sida

SVÅRT ATT NAVIGERA RÄTT I DIETDJUNGELN. Artikel i Piteåtidningen 5 sep 2019. Av journalist Lotta Sundström.

I september 2019 blev jag intervjuad i Piteåtidningen om kost, efter föreläsningen Finn din väg i dietdjungeln på Framnäs Folkhögskola.

Läs artikeln här:

”I veckan föreläste kostnavigatorn Emma Cedergren om hälsosam kost och hur man bäst kan navigera i dietdjungeln. Både sjukvården och Livsmedelsverket ligger efter när det gäller kostbehandling, menar hon. Det kan vara svårt att navigera bland alla dieter, ofta motstridiga, som fyller tidningar och sociala medier. Vad är egentligen hälsosamt? Kostnavigatorn och egenföretagaren Emma Cedergren föreläste i veckan på Framnäs folkhögskola om kost. Den antiinflammatoriska kosten har den senaste tiden blivit allt mer uppmärksammad och Emma Cedergren är noga med ett helhetsperspektiv och att anpassa kostrådgivningen efter den enskildes behov. -Det är individuellt vad man mår bra av. En del mår bäst på vegetarisk, andra väljer bort gluten, andra minskar på mjölk eller kaffe, säger hon. Efter 17 år som legitimerad dietist i sjukvården startade hon hösten 2017 eget som kostnavigator. – Jag vill navigera i fler typer av kost. Folk vill förbättra hälsan, vilket är fullt möjligt om vi bland annat minskat på de livsmedel som ökar inflammationer i kroppen. Tyvärr kan de svenska näringsrekommendationerna och livsmedelsverkets kostråd inte anses vara en antiinflammatorisk kost, varför många människor idag söker sig till andra källor för en bättre hälsa. Samtidigt som det kan ta decennier för myndigheterna att ändra sina kostrekommendationer har man idag tillgång till en hel värld av ny forskning, där utveckling och framsteg sker kontinuerligt menar Emma Cedergren, och hävdar att sjukvården ligger efter i det fallet. Hon berättar att hon ofta får frågor från sjukvårdspersonal om hur de kan bli bättre på att bemöta patienter som önskar äta en antiinflammatorisk kost som en del i sin behandling. – När vi hittar ett bra sätt att kommunicera kring kosten med våra patienter, så kan man som sjukvårdspersonal känna sig trygg i sin legitimation, att man följer Livsmedelsverkets råd, men ändå har kunskap att stötta patienter som vill frångå råden och äta antiinflammatoriskt. Det ena behöver inte utesluta det andra, menar hon. – De svenska näringsrekommendationerna kan för många vara ett steg på vägen mot en hälsosammare kost. Men om du redan äter enligt tallriksmodellen kan du behöva ta nästa steg om du vill använda kosten för att läka inflammationer i kroppen. Och då hamnar man utanför ramen för en dietist legitimation. I slutändan handlar det om att testa sig fram och äta det man känner att man mår bra av. – Det finns bara en person som vet vad som fungerar för dig, och det är du.”