Välj en sida

 

MEDIA

 

Livsfabriken i Media

 

2017-2020

Möt våra inkubatorföretag: Livsfabriken

NORRA VÄSTERBOTTEN. Repotage om socker, hälsa och Livsfabrikens avsockringskurser. Norra Västerbotten den 7 mars 2020.

https://www.norran.se/livsstil/reportage/vill-bara-ha-riktig-mat-helenas-osotade-liv

 

Avsockring: Blir så grönt när osötat är bäst

  

 

Läs nr 2 av magasinet Megafonen här, Livsfabrikens avsockringskurser nämns: https://issuu.com/mega…/…/200226_megafonentidningen_nr2_2020

GO BUSINESS. Livsfabriken är ett av 5 företagare som är antagna till Go Business incubator. Artikel: ”Go Business: Fem från Skellefteå antagna till inkubator” ,Norran affärsliv 30 sep 2019.

PITEÅTIDNINGEN. Intervju i Piteåtidningen efter föreläsningen Finn din väg i dietdjungeln på Framnäs. Artikel: Svårt navigera i dietdjungeln, Piteåtidningen 4-5 sep 2019

I september 2019 blev jag intervjuad i Piteåtidningen om att navigera i kostdjungeln. (Läs gärna artikeln direkt här i Piteåtidningen).  Av journalist Lotta Sundström: Svårt att navigera rätt i dietdjungeln. I veckan föreläste kostnavigatorn Emma Cedergren om hälsosam kost och hur man bäst kan navigera i dietdjungeln. Både sjukvården och Livsmedelsverket ligger efter när det gäller kostbehandling, menar hon. Det kan vara svårt att navigera bland alla dieter, ofta motstridiga, som fyller tidningar och sociala medier. Vad är egentligen hälsosamt? Kostnavigatorn och egenföretagaren Emma Cedergren föreläste i veckan på Framnäs folkhögskola om kost. Den antiinflammatoriska kosten har den senaste tiden blivit allt mer uppmärksammad och Emma Cedergren är noga med ett helhetsperspektiv och att anpassa kostrådgivningen efter den enskildes behov. -Det är individuellt vad man mår bra av. En del mår bäst på vegetarisk, andra väljer bort gluten, andra minskar på mjölk eller kaffe, säger hon. Efter 17 år som legitimerad dietist i sjukvården startade hon hösten 2017 eget som kostnavigator. – Jag vill navigera i fler typer av kost. Folk vill förbättra hälsan, vilket är fullt möjligt om vi bland annat minskat på de livsmedel som ökar inflammationer i kroppen. Tyvärr kan de svenska näringsrekommendationerna och livsmedelsverkets kostråd inte anses vara en antiinflammatorisk kost, varför många människor idag söker sig till andra källor för en bättre hälsa. Samtidigt som det kan ta decennier för myndigheterna att ändra sina kostrekommendationer har man idag tillgång till en hel värld av ny forskning, där utveckling och framsteg sker kontinuerligt menar Emma Cedergren, och hävdar att sjukvården ligger efter i det fallet. Hon berättar att hon ofta får frågor från sjukvårdspersonal om hur de kan bli bättre på att bemöta patienter som önskar äta en antiinflammatorisk kost som en del i sin behandling. – När vi hittar ett bra sätt att kommunicera kring kosten med våra patienter, så kan man som sjukvårdspersonal känna sig trygg i sin legitimation, att man följer Livsmedelsverkets råd, men ändå har kunskap att stötta patienter som vill frångå råden och äta antiinflammatoriskt. Det ena behöver inte utesluta det andra, menar hon. – De svenska näringsrekommendationerna kan för många vara ett steg på vägen mot en hälsosammare kost. Men om du redan äter enligt tallriksmodellen kan du behöva ta nästa steg om du vill använda kosten för att läka inflammationer i kroppen. Och då hamnar man utanför ramen för en dietistlegitimation. I slutändan handlar det om att testa sig fram och äta det man känner att man mår bra av. – Det finns bara en person som vet vad som fungerar för dig, och det är du.”  

BOKA KOSTRÅDGIVNING

Välkommen på kostrådgivning hos Livsfabriken. Vår kompetens är att hjälpa människor att städa upp i kosten, hantera sötsug, tankar och känslor kring mat och måltider, navigera

SKELLEFTEÅGUIDEN. En matnyttig artikel av Jon Lundström med vinkel på god mat till fredagsmyset med eller utan barn. Fina bilder av Maria Bergmark. Artikel: Så äter du både gott och nyttigt.

 

LIVSFABRIKEN ETT AV 7 FÖRETAG SOM ARRANGERAR HÄLSODAGEN SKELLEFTEÅ  I januari 2018 arrangerade Livsfabriken tillsammans med Koverberg consulting en konferens på temat Mindcrossing på Munkviken utanför Lövånger. Konferensen som hade fokus samarbete mynnade ut i att de 7 konferensdeltagarna bildade nätverket NEW North Education Wellness, som sedan kom att arrangera Skellefteås första hälsodag på 13 år. Artikel: Event: Hälsodag arrangeras i Skellefteå, Norran affärsliv, 15 april 2019.

Connect North Women. Livsfabrikens sociala innovation ”North Healht” om en digital friskvårdsupplysningstjänst motsvarande sjukvårdens 1177, var ett av 8 kvinnliga företag som presenterade sina företagsideer inför en grupp investerare den 21 mars, med Anja Persson som konfrencierInlägg: Connect North Women i Svt 22 mars 2019.

Medvetet ledarskap. Tillsammans med Håkan Forsström, internationell affärsman, affärsrådgivare och coach på HF- Progress, föreläser vi i Umeå och Luleå om det inre ledarskapet. Norra Västerbotten skrev en fin artikel om vårt seminarium om medvetet ledarskap efter en lunchföreläsning på Stadshotellet i Skellefteå. Artikel: Skellefteföretagare arrangerar seminarier om medvetet ledarskap, norran affärsliv 17 dec 2018.

 

Årets Mentor. Livsfabrikens fantastiska mentor Liselotte Bruse, på Balanserad AB, vinner utmärkelsen Årets Mentor i Västerbotten. Artikel: Västerbottens bästa mentorer finns i Skellefteånorran affärsliv 4 oktober 2018.

  

Munkvikens konferens. Livsfabriken är en av tre föreläsare till Munkvikens nya konferenssatsning, till deras ”Må bra paket”. Munkviken är ett fantastiskt vacker ställe, som även har ett kök som kan servera proffsig och god antiinflammatorisk kost från morgon till kväll. Ett riktigt ”må-bra” ställe, beläget vid havet utanför Lövånger. Artikel: Munkviken satsar på konferensmarknadenNorran affärsliv 18 juli 2018.

Venture Cup. Att Livsfabrikens sociala innovation tog sig till regionfinal i Venture Cup Nord, kändes fantastiskt. Artikel: Två Skelleftebidrag vidare till regionfinalnorran affärsliv 9 maj 2018.

  

Livsfabriken vänder hemåt. Efter 22 år söderöver, varav 17 år som leg. dietist i sjukvården i Stockholm, vände jag hem till Skellefteå hösten 2017. På ett av Skellefteå näringslivs morgonmöten, där North Volt informerade, passade jag på att prata med en av ”northvoltarna” (som även är en av grundarna till konceptet Itrim), efter hans presentation av North Volts framtida etablering i Skellefteå. Artikel “Hemvändande Emma ser fabriken som en framgångsfaktor” , Folkbladet 10 nov 2017.