KOST

 

Livsfabriken

Mat är kärlek, inspiration och samvaro

Vi lever i en föränderlig värld, där våra livsvillkor, livsstil och därigenom kosthållning, är konstant utsatt för influenser från vår omgivning, i media, och inte minst våra egna tankar, känslor och beteenden. En hälsosam kost idag, innebär i många fall att du behöver vänja dig vid att du äter annorlunda än de allra flesta som du möter. Att hantera sociala matsituationer är A & O när det gäller hållbar livsstilsförändring, samt att utbilda sig i vad som idag kallas den ”antiinflammatoriska kosten”. Antiinflammatorisk kost, eller läkande kost, är i själva verket, det vi brukade äta, om vi tar ett stort kliv tillbaka i tiden, innan sockret, tillsatserna, processade livsmedel, lightprodukter och snabbmaten gjorde sitt intåg. Vi behöver idag, oavsett om vi är en han, hon eller hen, att hitta vår egen inre ”husmoder”, eller som vi på Livsfabriken kallar det ”vår inre kostnavigator”, för att navigera i kosten. Utmanande och spännande, utvecklande och befriande, kreativt såväl som strukturerat. När vi använder våra talanger och gåvor, våra tankar, känslor och strategiska blick och förmåga att planera i förväg. När vi får stöd på vägen. Så kan vi landa rätt när det gäller kosten.

SÅ ÄTER DU BÅDE GOTT OCH NYTTIGT- GRATIS MATTIPS FRÅN LIVSFABRIKEN

Gratis Mattips- ladda ner artikeln här från Skellefteåguiden

EN BRO MELLAN TRADITIONELL KOSTRÅDGIVNING OCH NY KUNSKAP OM ANTIINFLAMMATORISK KOST

I september 2019 blev jag intervjuad i Piteåtidningen om att navigera i kostdjungeln. (Läs gärna artikeln direkt här i Piteåtidningen).  Av journalist Lotta Sundström: Svårt att navigera rätt i dietdjungeln. I veckan föreläste kostnavigatorn Emma Cedergren om hälsosam kost och hur man bäst kan navigera i dietdjungeln. Både sjukvården och Livsmedelsverket ligger efter när det gäller kostbehandling, menar hon. Det kan vara svårt att navigera bland alla dieter, ofta motstridiga, som fyller tidningar och sociala medier. Vad är egentligen hälsosamt? Kostnavigatorn och egenföretagaren Emma Cedergren föreläste i veckan på Framnäs folkhögskola om kost. Den antiinflammatoriska kosten har den senaste tiden blivit allt mer uppmärksammad och Emma Cedergren är noga med ett helhetsperspektiv och att anpassa kostrådgivningen efter den enskildes behov. -Det är individuellt vad man mår bra av. En del mår bäst på vegetarisk, andra väljer bort gluten, andra minskar på mjölk eller kaffe, säger hon. Efter 17 år som legitimerad dietist i sjukvården startade hon hösten 2017 eget som kostnavigator. – Jag vill navigera i fler typer av kost. Folk vill förbättra hälsan, vilket är fullt möjligt om vi bland annat minskat på de livsmedel som ökar inflammationer i kroppen. Tyvärr kan de svenska näringsrekommendationerna och livsmedelsverkets kostråd inte anses vara en antiinflammatorisk kost, varför många människor idag söker sig till andra källor för en bättre hälsa. Samtidigt som det kan ta decennier för myndigheterna att ändra sina kostrekommendationer har man idag tillgång till en hel värld av ny forskning, där utveckling och framsteg sker kontinuerligt menar Emma Cedergren, och hävdar att sjukvården ligger efter i det fallet. Hon berättar att hon ofta får frågor från sjukvårdspersonal om hur de kan bli bättre på att bemöta patienter som önskar äta en antiinflammatorisk kost som en del i sin behandling. – När vi hittar ett bra sätt att kommunicera kring kosten med våra patienter, så kan man som sjukvårdspersonal känna sig trygg i sin legitimation, att man följer Livsmedelsverkets råd, men ändå har kunskap att stötta patienter som vill frångå råden och äta antiinflammatoriskt. Det ena behöver inte utesluta det andra, menar hon. – De svenska näringsrekommendationerna kan för många vara ett steg på vägen mot en hälsosammare kost. Men om du redan äter enligt tallriksmodellen kan du behöva ta nästa steg om du vill använda kosten för att läka inflammationer i kroppen. Och då hamnar man utanför ramen för en dietistlegitimation. I slutändan handlar det om att testa sig fram och äta det man känner att man mår bra av. – Det finns bara en person som vet vad som fungerar för dig, och det är du.”  

BOKA KOSTRÅDGIVNING

Välkommen på kostrådgivning hos Livsfabriken. Vår kompetens är att hjälpa människor att städa upp i kosten, hantera sötsug, tankar och känslor kring mat och måltider, navigera sociala matsituationer, öka motivationen, och ge kunskap kring den antiinflammatoriska kosten. Vi erbjuder rådgivning kring:

– antiinflammatorisk kost
– sockersug och sockerberoende
– mag- och tarmbalans
– tankar och känslor kring mat
– hållbar livsstilsförändring

PRIS: 700 kr per besök a 60 min. PLATS: The Great Northern, Storgatan 53, Skellefteå, alt via, Skype. Vår skypeadress är livsfabriken. Du bokar en tid via bokadirekt.se. 

Boka tid

KOMPLEMENT TILL VÅR RÅDGIVNING

Att kropp och själ hänger ihop är idag väl dokumenterat, och det finns många inom friskvården som jobbar utifrån ett holistisk synsätt. Kosten är en viktig del i en hälsosam livsstil, och en livsstilsförändring kan med fördel kombineras med tex något av nedanstående alternativ/perspektiv för att stärka det friska.

  • Fysisk aktivitet (tex yoga, funktionell träning, tai chi, dans)
  • Näringsanalys (tex hår- och mineralanalys, blodprover)
  • Kroppsterapi (tex osteopati, massage, rosenmetoden, naprapati)
  • Samtalsstöd (tex KBT, samtalsterapi, coaching)
  • Alternativ medicin (tex traditionell kinesisk medicin, funktionell medicin, ayurvedisk medicin)
  • Andligt stöd (tex mindfulness, meditation, skogsandning, retreats)
  • Kreativt utlopp (tex musik, sång, dans, målning, teater, design, matlagning, hantverk)
  • Social samvaro (tex vänner, familj, stödgrupper, organisationer)

Observera att Livsfabriken rekommenderar att du uppsöker sjukvården för diagnos och sjukvårdande behandling, vid misstanke om sjukdom.

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.